Goosebumps - страшните неща, които ни се случват насън

В съня на човек може да се случат странни и дори плашещи неща, които всъщност имат свое обяснение.
Хипнагогични халюцинации

Повечето хора са запознати със състояние на прага на съня и будността, когато пред очите им се появяват странни шарки или фантастични създания. Тези снимки могат да изплашат и да предизвикат страх от лягането.
Подобни „халюцинации“ обаче са присъщи на абсолютно здрави хора: те често се проявяват при креативни хора с добро въображение, но понякога могат да показват силна преумора в действителност.

Да спиш насън!

Това няма научна интерпретация, но се среща доста често. На човек му се струва, че вече се е събудил и в действителност се случват невероятни неща, но след това идва осъзнаването, че всичко това е било само сън.
С определена практика и интерес, човек може да се научи да практикува ясни сънища и да решава вътрешни проблеми в тях или да се наслаждава на реалността на съня.

Повтарящи се сънища

Сънища с едно и също съдържание, повторени няколко пъти, се случват. За това няма научно обяснение, но от психологическа гледна точка, по този начин подсъзнанието се опитва да привлече вниманието на човек към някакъв важен проблем, който той не осъзнава или не иска да реши в реалността.
Сънят може да се повтаря, докато ситуацията не бъде решена в реалния живот.

Парализа на съня

Знаете ли, усещането, когато внезапно се събудите, през нощта, сякаш от разтърсване или присъствието на някой друг в стаята и не можете да се движите? Ужас, нали? Това състояние възниква поради факта, че мозъкът внезапно се е събудил и мускулите продължават да спят, тъй като те са "изключени" конкретно, така че човекът да не извършва никакви действия в съня.

Сомнамбулизъм

Каротидната парализа е обратното: мозъкът спи, докато мускулите работят. До 10% от населението (предимно деца) са запознати с това състояние. Сомнамбулизмът е опасен, защото мозъкът не контролира действията на тялото и човек лесно може да навреди на себе си или на другите. Няма точно обяснение за това, но понякога такава „сънливост“ разкрива неврологични или психични разстройства, които изискват корекция.

Излизане на тялото към астралното

Това е усещане, когато в момента на събуждане или заспиване човек вижда тялото си сякаш отстрани. Какво причинява този невропсихологичен феномен, учените все още спорят. Привържениците на духовните практики смятат, това доказателство за съществуването на душата и тренират това състояние по време на медитация, за да разширят границите на съзнанието.