Как да разпознаем психичното разстройство в сънищата

Сънищата отразяват не само събитията от външната реалност. Те олицетворяват всички наши мисли и преживявания, потиснати емоции и желания, преживян стрес, физическо и психическо състояние.
Всеки клиничен психолог ще ви каже, че според изображенията и сюжетите на сънищата, човек лесно може да прочете вътрешните страхове и тревоги на пациентите, идеите, с които са обсебени и дори не проявени симптоми на психични разстройства. Особено показателни са сюжетите, които преследват човек дълго време.

Как да определим психическо разстройство от сънищата?

Психично разстройство

1. Сънища с депресия
Известен факт е, че депресията притъпява способността да се наслаждавате на живота. Бие човек на най-скъпото - самочувствие. Депресираните хора се държат апатично, отказват храна, социални връзки, професионални постижения и дори мислят за самоубийство. Как да идентифицираме латентна депресия?
Анализирайте сънищата.
Най-често пациентите виждат изображения, свързани с гробище, погребение, отдавна мъртви хора. Това им дава усещане за ужас, копнеж и вина. Те или са погребани живи, или наблюдават собственото си погребение отстрани, анализирайки ситуацията, изпитвайки сложна гама от чувства. Сънят вътре в съня, представлява объркване на измислени събития и реалност. Всичко това е характерен предшественик на заболяването.
2. Сънища в посттравматично стресово разстройство
ПТСР синдромът често се среща при хора, които са преживели тежка психологическа травма, които са били участници във войната, преживели бедствие, насилие или са изправени, пред заплахата от смърт. В същото време паметта им измества травматичното събитие, но тревожността не изчезва.
Какви изображения сънуват такива хора?
Става дума за изрезки от травматична ситуация. Моменти, в които стрелят по тях, но са напълно беззащитни и губят самообладание. Те са преследвани, престъпници не се виждат, но финалът се знае предварително. Картината винаги е малко размазана, монохромна, действията се забавят. Човек сънува ужаси, както под формата на жертва, така и в тялото на престъпник. Най-неприятното нещо е смразяващо чувство на страх, усещане за невъзможност да се измъкнем от лабиринта на спомените.
3. Сънища с биполярно разстройство
Този тип психично разстройство се проявява в силно изразена промяна в настроението (от маниакално възбудено до депресирано състояние). Това са моменти, когато човек е или готов да прехвърли планини, или се чувства безпомощен и губещ.

Как се появява тази диагноза насън?

От вече описаните кошмари при депресия до невероятно ярки и сочни образи, характерни за маниакално състояние. Цялото това усещане за всеобхватна радост, блаженство, безтегловност. Човек може да сънува, че има невероятна сила, което го прави всемогъщ. Друга характерна симптоматика на БПР са сънищата, които приличат на серии. Всеки път започвайки от точката, в която са се скъсали последния път. И така в продължение на много месеци.
4. Сънят на Обсесивно-компулсивното разстройство (OCD)
Човек невинаги разбира, че е обсебен от плашещи мисли, които го карат да действа в своя полза. Обсесивно-компулсивното разстройство се характеризира с навика да проверявате превключвателите 10 пъти. Страхът от инфекция, наличието на контрастни желания, след обсесивни ритуали и суеверия, за провала, на който мозъкът наказва себе си.

Как се проявява болестта в съня?

Хората с обсесивно-компулсивно разстройство виждат сънища, в които се борят със своите страхове или обсесивни желания, но не могат да направят нищо. В резултат на това, те са обхванати от общо чувство на вина и срам. Понякога пациентите виждат себе си в образа на герои, способни изцяло да контролират заобикалящата ни реалност, да я променят, според нуждите си с помощта на магически способности.
5. Сънища с шизофрения
Това психично разстройство придружава нарушено възприятие, дезорганизация на речта и мисленето, халюцинации, параноя или налудничави фантазии. Шизофренията невинаги е лесна за идентифициране. И тук сънят идват на помощ. Той е нарисуван с невероятно богати цветове. Често изпълнени с религиозно съдържание, те плашат, а после отклоняват към невъзможното. Насилието, картините на небето и ада, разговорите с трупове, дяволи, наблюдението на странни измерения, когато всички предмети са обърнати наопаки, изкривени или се движат назад, са най-характерните признаци. В същото време, насън пациентите наблюдават себе си сякаш отвън. Тогава те са в образа на маниаци и животни. Те виждат себе си като мъртви хора или неодушевени предмети. Сюжетите изглеждат толкова реалистични, че след събуждане, човек е сигурен, че всичко е било истинско!
6. Сънища с психична анестезия
Това е разстройство, характеризиращо се с това, че човек изпитва собствена нечувствителност, липса на вътрешно отношение към света, липса на съпричастност. В сънят, такива хора усещат загубата на тялото си или вътрешното „аз“. Гледат се в огледалото, но не виждат отражението или дори летят в образа на духа. Близки хора, места, улици - всичко е нарисувано в непознато, видимо за първи път, чувствата са странно изкривени. Човек не изпитва страх в ситуация на атака или смърт, не изпитва радост, ако сънят му се сбъдне. Те често са безразлични наблюдатели, дори могат да се събудят.