Лека нощ: как да се предпазим от кошмари

Кошмарът е сън със страшен или заплашителен сюжет. Психолозите смятат кошмарите за отражение на не отработените емоционални преживявания. Езотериците обясняват намесата на извънземните сили, а учените ги разглеждат като разстройство на бърза фазата на съня.
Както показват различни изследвания, кошмарите по-често посещават жени, деца и творчески хора, защото имат по-подвижна психика и по-добре развито въображение. В някои случаи кошмарите показват наличието на неврологични или психични разстройства.

Повечето хора, имат кошмари многократно в трудни житейски периоди. След подобни сънища човек често се събужда, облян в студена пот от ужас и неприятни снимки. Долавя фрагментарни преживявания със страховит сюжет, които се помнят от няколко минути до няколко дни.
Причината за кошмарите, може да е физически дискомфорт: неудобна поза за сън или сигнал за болка от някой орган. Може да се възприеме от спящия мозък под формата на плашеща картина. За да избегнете ужасните сънища по физиологични причини, не се увличайте с алкохол и психостимулиращи лекарства, а също така не яжте прекалено, преди лягане.

Що се отнася до психологическия дискомфорт, който провокира кошмар, той е по-сложен. Психолозите смятат, че ако в действителност човек не е в състояние да „усвои“ някаква неприятна информация, подсъзнанието ще го „разбере“ насън, но има риск частта да се трансформира в кошмар.

Да се справим с кошмарите е напълно възможно:
1. Спазвайте хигиената на съня: добре проветрете стаята, преди лягане, изключете телефона предварително, откажете обилната храна за през нощта.
2. Избягвайте да гледате филми на ужасите или компютърни игри с агресивен сюжет.
3. Научете се, да се справяте със стреса. Хроничното нервно напрежение, негативните емоции, причинени от трудности в работата или в личния живот, финансовите проблеми, често са причините за страшните сънища. Редовно облекчавайте стреса и се справяйте с проблеми, които ви смущават в реалността. Това трябва да се прави, защото отключва невроза.
4. Запишете сюжета на кошмар. Този метод е особено ефективен в случай на повтарящи се сънища. Веднага, след като се събудите, си представете, колкото е възможно повече от сюжета. Запишете го, коригирайки ужасното съдържание възможно най-положително (или поне неутрално).