От какво се хранят кошмарите

Кошмар – това е сън със страшен или заплашителен сюжет!

През целия живот, поне веднъж на всеки човек му се е случвало да има такъв сън. От научна гледна точка те са разстройство на фазата на съня в REM. От психологически гледна точка, те са необработени емоции и събития на деня. Езотеричните кошмари се обясняват с влиянието на извънземните сили. Най-често кошмарът възниква във фазата на съня REM и води не само до рязко събуждане на човек от ужас, но оставя изключително неприятни преживявания поради плашещ сюжет, отпечатан в паметта.

Тълкуването на кошмарите

Тълкуването на съня, често няма смисъл, тъй като сюжетът не е пряко свързан с реални събития. Според статистиката жените, децата и творческите личности са по-предразположени към кошмари, поради по-голямата си умствена подвижност и развито въображение.

Понякога кошмарите показват наличието на неврологични или психични разстройства у човек. Причините за кошмарите могат да бъдат физиологичен дискомфорт, когато има неприятни усещания в тялото, например, изтръпване в ръката или болка в корема. Те изпращат сигнали до мозъка по време на сън, а спящият човек ги възприема под формата на ужасни образи.

Елиминирането на телесните неразположения, облекчават сънуващия от подобни сънища.
Употребата на алкохол и психостимуланти, рязкото отменяне на определени лекарства и дори баналната лакомия, през нощта, също допринесат за кошмарите. Но с психологически дискомфорт всичко е много по-сложно.
По аналогия с храносмилането, насън мозъкът усвоява информацията и емоциите, получени през деня: нещо се усвоява лесно, особено кавги и финансови проблеми. С тях винаги е трудно.

Кошмарите, често водят до:
1. Всяка стресова ситуация (на работа, в личен живот);
2. Отрицателни емоции, причинени от ужасно събитие (злополука, нечия смърт и т.н.);
3. Насилие (психологическо и физическо);
4. Филм на ужасите или компютърна игра с такова съдържание;
5. Хронично нервно напрежение.
Подсъзнателният разум „разбира” тези проблеми интензивно, през цялата нощ и тази психологическа работа се възприема от сънното съзнание като кошмар.
За да избегнете кошмарите, трябва да се придържате към прости правила:
1. Проветрете стаята добре, преди лягане;
2. Не лягайте веднага след хранене;
3. Избягвайте да гледате филми на ужасите;
4. Не играйте компютърни игри с агресивен или страшен сюжет;
5. Справяйте се с тревожните проблеми, без да е замесена невроза.