Въздействието и ползата от съня

10 /десет/ интересни факта за съня

Сънят е неразделна част от нашия живот. Но знаем ли добре, какво се случва с нас по време на сън?

  1. В сън прекарваме една трета от живота си (около 25 години). И това абсолютно не е загуба на време. Когато спим, мозъкът ни се рестартира, тялото почива, клетките се регенерират и тялото произвежда важни хормони.
  2. Ако спите 6 поредни нощи, в продължение на 12 последователни нощи, състоянието на тялото ще е същото като при опиянение. Човек ще има нечетлив говор, дисбаланс и увреждане на паметта.
  3. Първият механичен будилник видя бял свят през 1787 г. благодарение на американския изобретател Леви Хатчинс (Levi Hutchins). Но той имал един значителен минус: можел да започне, едва в 4 часа сутринта.
  4. Слепите хора, също сънуват. Хората, които са се родили слепи, не сънуват в снимки или цветове, а в звуци, миризми и тактилни усещания. В същото време датските учени доказали, че слепите често имат кошмари, в резултат от други хора.
  5. За благополучие, човек трябва да спи по 7-8 часа дневно. Но гениите пренебрегват това правило. Леонардо да Винчи, например използва метода на многофазен сън: той почива на всеки 4 часа в продължение на 15 минути. Никола Тесла спял 2 часа на ден, а Айнщайн почивал само 4 часа на ден.
  6. В историята е записан случай, когато човек не е спал 40 години! Това бил унгарски войник Пол Керн, който бил ранен в главата по време на Първата световна война. Въпреки факта, че мъжът напълно спрял да спи, физически се чувствал абсолютно нормално.
  7. Около 12% от зрящите хора виждат само черно-бели сънища. Въпреки, че наскоро тази цифра сочела 85%. Нашата снимка по време на сън е „украсена“ с цветен телевизор. Преди изобретението й, само 15% от хората можели да се насладят на цветните сънища.
  8. Някои твърдят, че не сънуват. Но това не е вярно. За една нощ сънуваме от 2 до 7 съня. Само 90% от тях забравяме.
  9. Животните също имат сънища.
  10. Скачането по време на заспиване се наричат ​​хипнотични шутове. Те са абсолютно безвредни за организма.