Буден кошмар: сънна парализа

Парализата на съня е нарушение на съня, при което човек не само не се движи, но често дори издава звуци. Провалът възниква на етапа на заспиване, когато мозъкът изпраща на мускулите команда да се отпуснат и „замръзнат“, но сигналът не преминава правилно.

Статистики и факти за сънната парализа

Според научните изследвания до 5% от хората знаят, какво е парализа на съня. Учените не намират ясно обяснение на това явление, но стигат до извода, че нервното изтощение и проблемите със съня могат да причинят неизправности при предаването на сигнали от мозъка, към мускулите, по време на прехода от будност към сън и обратно.

Основното нещо, което е доказано:
Това състоянието не представлява никаква заплаха за живота и здравето на човека. Каротидната парализа винаги се проявява в преходно състояние от сън към будност и обратно и е придружена от определени симптоми. Такива са
1. Парализа на цялото тяло (движенията на очите са запазени);
2. Усещане за нечие присъствие, слухови и / или зрителни халюцинации;
3. Стискане в гърдите (като опция: пристъп на задушаване);
4. Усещане за паника.

Парализата на съня е от два вида:
Хипнагогичното възниква в процеса на заспиване, когато мускулите постепенно се отпускат и „парализират“ за сън, а съзнанието няма време да прекъсне това. В резултат, човек се ужасява да осъзнае, че не може да се движи, но не разбира защо. Това причинява паника.
Хипнопомотикът се появява в момента на събуждане, особено остър. Мускулите в този момент, все още практически се разединяват и съзнанието вече се е събудило. Това състояние обикновено трае от няколко секунди до няколко минути и рядко се придружава от халюцинации и паника.

Начини за излизане от сънна парализа:
1. Опитайте да раздвижите очите, езика или палеца на ръката си;
2. Опитайте да се успокоите и отпуснете максимално - емоционалният стрес може да поддържа състояние на парализа;
3. Активирайте мозъчната дейност - започнете интензивно да мислите за нещо;
4. Опитайте се да издадете всеки звук с ларинкса или носа.
Всяко разстройство на съня е трудно да се лекува, следователно, за да се избегне състоянието на сънна парализа, лекарите препоръчват:
1. Нормализиране на съня и будността;
2. Да спите в добре проветриво място;
3. Да поддържате физическата активност и мускулния тонус;
4. Да намалете стреса (ако е необходимо - лекарства).
Ако парализата на съня ви посещава периодично - свържете се със специалист!